AMASYA MERZİFON İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MESLEKİ EĞİTİM TOPLANTISI

MESLEKİ EĞİTİM TOPLANTISI

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet YOZGAT başkanlığında, tüm okul müdürlerinin katılımı ile Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu doğrultusunda Mesleki Eğitim Merkezine yapılacak çırak öğrenci kayıt kabul şartları ve mesleki eğitim tanıtım toplantısı yapıldı. 

Mesleki Eğitim Merkezlerinin zorunlu eğitim kapsamına alınması ile artık Ortaokuldan sonra örgün eğitim yapan okullara gitme zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Yani mesleki eğitim merkezleri 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamındadır.

Ortaokul mezunu çocuğuna,  mesleki eğitim verdirmek isteyen veliler veya örgün eğitime gitmeden meslek öğrenmek isteyen, Ortaokul mezunları, okulumuza kayıtlarını yaptırabilirler.

Mesleki eğitim merkezleri, ortaokul veya imam-hatip ortaokulu üzerine öğrenim süresi dört yıl olan eğitim ve öğretim veren kurumlardır.

Mesleki eğitim merkezlerinde amaç, usta çırak ilişkisi yoluyla, teorik ve uygulamalı eğitimlerle, öğrencilere kalfalık ve ustalık unvanı kazandırarak meslek edindirmektir.

Haftanın bir günü okulda teorik eğitim alan çırak öğrencilerimiz, diğer günler işletmelerde çalışmaya devam ederler. Okulumuza kayıt yaptırmak isteyen en az ortaokul mezunu çocuklarımız veya yetişkinlerimiz mutlaka alanları ile ilgili bir işte çalışmaları zorunludur.

Mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptıranlar, ortaöğretim diploması almak isterlerse, aynı zamanda Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine de kayıt yaptırabilirler.

Mesleki eğitim merkezlerini bitiren öğrenciler de diğer ortaöğretim kurumlarını bitiren öğrenciler gibi fark derslerini verip lise diploması alarak üniversiteye gidebilirler.

Mesleki eğitim merkezine 18 yaşını bitirmiş olanlarda kayıt yaptırabilir.

 

Mesleki Eğitim Merkezine Başvuru Koşulları Nelerdir?

Öğrenci, mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırması durumunda;

9. Sınıfa kayıt yaparken 18 yaş altı öğrenciler velisi ile okul müdürlüğüne giderek, alan/dal seçimi yapar ve seçtiği alanla ilgili işletme ile sözleşme imzalayarak eğitimine başlar.

Mesleki eğitim merkezlerinde doğrudan iş hayatına başlandığı için, öğrencilerin istedikleri alanla ilgili herhangi bir sağlık sorunlarının olmaması gerekmektedir. Mesleki eğitim merkezine kayıt sırasında öğrencilerden 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 15 inci maddesine göre sağlık durumunun girmek istedikleri meslek alanına uygun olduğunu gösterir işe giriş sağlık raporu istenir.

İki ay içerisinde bir işletme ile sözleşme imzalayamayan mesleki eğitim merkezi öğrencileri bu okullara kayıt haklarını kaybederler.

Ancak mesleki eğitim merkezine kayıt olmasına rağmen bir işletme ile sözleşme imzalayamamış öğrencilerin teorik eğitimine en fazla iki ay devamları sağlanır. İşletme ile sözleşmenin imzalanmasıyla kayıt işlemi tamamlanır ve sigortalı işe giriş bildirgesi düzenlenir.

Öte yandan kayıt döneminde herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen veya tercihte bulunmayanlar, 2 ay içerisinde bir işletme bulmak koşulu ile mesleki eğitim merkezine bireysel başvuru yoluyla kaydolabilirler.

Yasaların diğer öğrencilere tanımış olduğu tüm haklardan mesleki eğitim merkezlerine kaydolan öğrenciler de yararlanabilmektedir. Ayrıca okudukları süre içerisinde Genel sağlık ve çıraklık sigortası devlet tarafından ödenmektedir.

 

Öğrencilere;

11. sınıfın sonunda “Kalfalık Belgesi”,

12. sınıfın sonunda “Ustalık Belgesi” düzenlenmektedir.

Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin işyeri değişikliği talebi hâlinde, iki hafta içerisinde yeni bir iş yeri ile sözleşme imzalaması gerekir. Zorunlu hâllerde bu süre ücretsiz izin süresini geçemez. Bu süre içerisinde de bir işyeri ile sözleşme imzalayamayanlar devamsızlıktan sınıf tekrarına kalmış sayılır.

Mesleki eğitim merkezi öğrencilerine, ödül ve disiplin bakımından ortaöğretim kurumları öğrencileri ile aynı hükümler uygulanır.

Öğrenciler sözleşme imzalandıktan sonra asgari ücretin net tutarının %30’undan az olmamak üzere ücret almaya başlarlar. İşletmelerde mesleki eğitim, staj ve tamamlayıcı eğitim gören öğrenciler, işyerlerinin şartlarına ve çalışma düzenine uymak zorundadırlar.

Çırağına, asgari ücretin %30 unu ödediğini banka dekontu ile belgelendiren, 20 ve 20 den fazla personel çalıştıran işletmelere, çırağa ödediği %30 un 1/3 ünü, 20 den az personel çalıştıran işletmelere ise 2/3 ünü devlet karşılamaktadır. Bu para çırak çalıştıran işletmelere devletin verdiği destektir.

Lise ve dengi okullarda okurken derslerden veya devamsızlıktan sınıfta kalanlar, bir işyeri ile sözleşme yaparak okulumuza kayıt yapabilirler.

Kayıtlarımız yıl boyunca mesai saatlerinde devam etmektedir.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki alan ve dallarda 1(Bir) gün çalıştığını SGK dökümü ile belgeleyen, 22. yaşını doldurmuş en az ortaokul mezunu olanlar denklik yoluyla doğrudan kalfalık sınavlarına, 5 yıl çalıştığını SGK dökümü ile belgeleyenler ise önce kalfalık sınavına, takip eden sınav döneminde de ustalık sınavına alınırlar.

Sınavlar Şubat ve Haziran aylarında olmak üzere yılda 2 defa merkezlerimizde yapılır. Denklik yoluyla sınava girecekler 1 (Bir) ay önceden müracaatlarını yapmak zorundadır.

Sofular Mahallesi Atatürk Bulvarı Hükümet Konağı Kat 1/3 05300 Merzifon/AMASYA - 0358 514 25 70

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.