AMASYA MERZİFON İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

DÜNYA DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ

DÜNYA DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ

21 Mart’ta toplumda Down Sendromu konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Birleşmiş Milletler’in, 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi olarak Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımasının ardından dünya genelinde çeşitli etkinliklerle farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor.

Bu çalışmalara katkıda bulunabilmek adına İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet YOZGAT ve Şube Müdürü Şevket SEZER Sevinç-Orhan ERZENGİN ve Hayati İNCEKUL Özel Eğitim Okullarımızı ziyaret ederek öğrencilerimizle bir araya geldiler ve günlerini kutladılar.

Bu günün 21 Mart’ta kutlanmasının ise ayrı bir sebebi var. 21. kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor. Bu yüzden Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü 21 Mart’ta kutlanıyor. Dünya genelinde 6 milyon insan bu genetik farklılığı taşıyor.

 

DOWN SENDROMU NEDİR?

En basit tanımıyla Down Sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Down Sendrom’unda 21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır. Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır.

 

DOWN SENDROMU ÜÇE AYRILIYOR

Trizomi 21: Bütün hücreler ekstra bir 21. kromozama sahiptir. Down sendromlu insanların % 94’ü bu gruptadır.

Translokasyon: Ekstra 21. kromozom başka bir kromozoma bağlanır. Down sendromlu insanların %4’ü bu gruptadır.
Mozaik: Hücrelerin bir kısmı ekstra bir 21. Kromozama sahiptir. Down sendromlu insanların % 2’si bu gruptadır.

22-03-2018

 

 

Sofular Mahallesi Atatürk Bulvarı Hükümet Konağı Kat 1/3 05300 Merzifon/AMASYA - 0358 514 25 70

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.